Tannlege og spesialist i kjeveortopedi Siri Vaslag tar imot henvisninger fra tannleger og tannpleiere for utredning og behandling av barn og voksne med behov for tannregulering.

Pasientene vil ved konsultasjon motta informasjon om bittavvik, behandlingsforslag, behandlingskostnader og trygderefusjoner. Omtrent 30 % i aldersgruppen barn og unge har et kjeveortopedisk behandlingsbehov.

Når

Kjeveortopedisk behandling gjennomføres i de fleste tilfeller hos barn og unge hvor de permanente tennene er i frembrudd eller er brudt frem, og kjeven fortsatt vokser. Når behandlingen kan starte er avhengig av hvilken bittfeil som skal korrigeres.

Voksne kan også behandles. Det tar gjerne litt lengre tid fordi reaksjoner i benet er langsommere.

Apparatur

Det skilles mellom to typer apparatur; fast apparatur og avtagbar apparatur. Ved fast apparatur er en reguleringsstreng festet til tennene ved hjelp av klosser (brackets) som er limt på forsiden av tennene. Reguleringsklossene er tradisjonelt laget av stål, men de kan også fås i glasskeramikk.

Stabilisering

Når den aktive behandlingen er avsluttet må man passe på at tennene holder seg i sin nye posisjon. Dette gjøres ved å lime en streng til fortennenes bakside og /eller med en avtagbar plate.